Co trzeba wiedzieć na temat tłuszczy
Przyswajanie pewnych witamin, między innymi witaminy A i D, produkcja hormonów, prawidłowa praca mózgu, wymagają dostarczenia organizmowi tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. Nasze dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze waha się pomiędzy 25 a 30 % całodziennej diety. Przekroczenie tej ilości skutkuje nie tylko otyłością, ale także podwyższonym poziomem cholesterolu. Zbyt wysoki poziom cholesterolu niesie ze sobą ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, grozi nam także miażdżyca, udar mózgu, zawał serca, a w starszy wieku skleroza. Mimo to nie możemy całkowicie wyeliminować tłuszczy ze swojej diety, jak wspomniałam na wstępie są nam one niezbędne. Warto jednak zadbać, aby w codziennej diecie znaczącą ilość stanowiły tłuszcze roślinne, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych nasz organizm potrzebuje przede wszystkim kwasów jednonienasyconych oraz kwasów wielonienasyconych. Kwasy jednonienasycone przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.