Płatki śniadaniowe w diecie

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez płatków na mleku. Bardzo dobrze, że samodzielnie przygotowywane granole oraz domowej roboty owsianki lub jaglanki z owocami są coraz popularniejsze, ponieważ płatki śniadaniowe dostępne w sklepach nie są najlepszym wyborem. Zdecydowaną większość opakowań z płatkami rekomendowanymi jako pełnowartościowy posiłek omijać należy szerokim łukiem. To, co producenci żywności próbują sprzedać nam jako idealną śniadaniową propozycję, to przeważnie sam cukier oraz puste kalorie. Chcąc zaserwować dzieciom dobre pożywienie, można zaproponować im kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, twaróg z dodatkiem warzyw ziół, jeśli zaś musi to być śniadanie na mleku, znacznie lepszym wyborem są otręby, płatki owsiane górskie czy płatki kukurydziane bez cukru. Najmłodszym domownikom przeszkadzać może brak słodyczy, od czego jednak jest wyobraźnia i miód, karob, prawdziwe kakao, owoce, domowe dżemy i musy owocowe, bakalie. Aby przekonać najmłodszych do tego typu jedzenia, można zaproponować samodzielne skomponowanie ulubionej mieszanki.