Przyczyny zaparć
Zaparcia należą do najczęstszych problemów z układem pokarmowym. Przyczyny tego stanu rzeczy mogą być czysto fizjologiczne, ale mogą być spowodowane również przez czynniki psychologiczne. Z jednej strony zaparcia wynikają ze spożywania zbyt małej ilości błonnika – najistotniejszej substancji regulującej perystaltykę jelit. Błonnik generalnie poprawia metabolizm ludzkiego organizmu i usuwa wszelkie złogi nagromadzone w jelitach. Nie przykładając należytej wagi do odpowiednich dawek błonnika, fundujemy swojemu organizmowi trudności z wydalaniem niestrawionych resztek. Przyczyną zaparć bywa także nadmierny stres: zmniejsza od perystaltykę jelit i utrudnia wydalanie. Bardzo często do zaparć przyczynia się także zbyt mała ilość wypijanych w ciągu dnia płynów lub nietolerancje pokarmowe, choć te częściej kojarzą nam się z biegunkami. W większości przypadków wystarczy nieco zmodyfikować dietę, aby uwolnić się od problemu nawracających zaparć. Znacznie rzadziej są one symptomem poważniejszych chorób, jak np. choroba Leśniewskiego-Crohna czy kamica nerkowa.