Zioła używane w diecie
Dieta, którą się stosuje powinna mieć bardzo dużą ilość ziół, ponieważ mają one zdrowotne właściwości. Osoby które interesują się ziołolecznictwem posiadają zioła u siebie w ogrodzie czy na działce. Mogą one również leczyć drobne dolegliwości a także przywracać zdrowie w różnych schorzeniach. Nie są tylko spożywane, ale również użytkowane do nacierania, masowania, przykładania ich w postaci maści, kremów, a także nalewek. Jednak najczęściej są w postaci herbat i naparów, które się wypija o różnych porach dnia. Znane w naszym kraju to głównie bazylia, oregano, cząber, majeranek, kolendra. Natomiast zioła rosną na całym świecie i każdy kraj ma swoje. Dodawane są do mięs, ryb, warzyw, czy nawet owoców. Nie tylko ulepszają smak ale powodują, że człowiek nie ma wzdęć, nie tyje tak mocno, a nawet ma więcej energii. Doskonale nadają się podczas przeziębień, grypy, a także senności, nudności czy wymiotów. Potrafią zarówno pobudzić żołądek do pracy jak i uspokoić rozkołatane nerwy. Wszystko zależy od tego, jakie zioła się używa i w jakiej postaci.