Ciecierzyca w diecie sportowej
Ciecierzyca jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem. Wykazuje doskonałe właściwości odżywcze, zawiera bowiem wiele cennych składników. Wśród najważniejszych wystarczy wymienić białko o dobrym składzie, witaminy z grupy B, żelazo, potas i fosfor. Ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, ponieważ działa wzmacniająco na układ sercowo-naczyniowy, wspiera pracę nerek, wątroby oraz śledziony. Dietetycy szczególnie polecają ciecierzycę osobom na diecie wegetariańskiej, anemikom oraz osobom, które mają problemy z krwią. W polskich sklepach ciecierzyca najczęściej dostępna jest w wersji puszkowanej, jeśli jednak mamy możliwość skorzystania ze świeżej lub suszonej, najlepiej wybrać właśnie taką. Odpowiednio doprawiona zastąpi mięso w wegetariańskich farszach i kotletach, ale sprawdza się także na słodko, aromatyzowana odpowiednimi przyprawami korzennymi oraz z dodatkiem owoców. Jest niewątpliwie jednym z bardziej wartościowych warzyw strączkowych, a jej łatwa dostępność i mnogość zastosowań z pewnością warta jest przełożenia na popularność.