Kurkuma w diecie sportowej
Kurkuma jest jedną z najbardziej niesamowitych przypraw, jakie można znaleźć na polskim rynku. Żal, że nie jest tak popularna, jak na to zasługuje, problem polega jednak zapewne na tym, że nie wszyscy wiedzą, jak można jej używać. Czas odczarować kurkumę! Wykazuje ona niesamowite właściwości antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawanie jej do potraw codziennie jest najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi dodatkowego, wspierającego zastrzyku. Detoksykuje organizm, chroni wątrobę przed toksynami docierającymi na bieżąco do organizmu, jest w stanie rozpuścić kamienie żółciowe i wpływa na poziom złego i dobrego cholesterolu. Kurkumina – substancja, od której kurkuma zaczerpnęła swoją nazwę – jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, ma bowiem moc blokowania przerzutów nowotworowych. Lekarze polecają napój z ciepłej wody, kurkumy oraz soku cytryny osobom, którym dokuczają stany zapalne stawów. Wykorzystuje się ją także w profilaktyce choroby Alzheimera. Kurkuma pasuje do dań mięsnych, koktajli, sałatek… ogranicza nas w zasadzie tylko nasza wyobraźnia.