O diecie alpinistów
Wędrówka szlakiem górskim jest to sport wytrzymałościowy, który jest zarówno w formie tlenowej jak i beztlenowej i domaga się wszystkiego: węglowodanów, białek i tłuszczów. Trzeba dbać o dobre odżywianie. Nie można żyć na batonach energetycznych. Dodatkowo, trzeba dbać o elektrolity: sód, magnez i wapno. Dzisiejsi alpiniści powinni oprzeć się modzie i zbudować solidne i zdyscyplinowane podejście do żywienia. Białko powinno mieć pierwszeństwo. Odżywianie na wysokości ma ogromne znaczenie. Na tak dużej wysokości, wchłanianie składników odżywczych nie jest mniejsze, ale uczucie głodu jest stępione. Towarzysząca temu utrata masy ciała jest często określana jako forma wysokościowej anoreksji. Nawet dobrze przeszkolone osoby mogą stracić na wadze na wysokości nawet jeśli spożycie kalorii pozostaje takie samo jak na poziomie morza. To zjawisko może być powodowane przez połączenie neurologicznych zaburzeń równowagi biochemicznej w wyniku zmniejszonego ciśnienia tlenu na wysokości. Niezależnie od powodów, najważniejsze jest to, że trzeba jeść – nawet jeśli nie ma się na to ochoty.