Suszone owoce – dobre dla serca
Suszone owoce są cenionymi składnikami wielu ciast oraz deserów. CO ciekawe, suszone śliwki wykorzystywane są również w daniach obiadowych, takich jak np. bigos – to podstawa przepisu staropolskiego bigosu! niewiele osób decyduje się jednak na spożywanie suszonych owoców na co dzień, jako przekąska. To zła decyzja – owoce to posiadają wiele cennych składników odżywczych. Jakich? Suszone śliwki, morele, banany oraz żurawina pełne są błonnika – odpowiada on za skuteczne ulepszanie pracy jelit – zwiększa metabolizm, pozwala na usuwanie toksycznych składników z organizmu. Dodatkowo suszone owoce posiadają również wiele witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, chroni dziąsła, wpływa na krzepliwość krwi. Suszone owoce wspomagają również pracę mięśni, krzepliwość krwi – zawarte są w nich cynk, potas, sód. Pierwiastki te doskonale wpływają na kurczliwość mięśni, regulują ich pracę i zmniejszają ryzyko powstawania bolesnych skurczów. Suszone owoce są dostępne jako produkt paczkowany, ale również jako produkty sypkie, dostępne w sklepach spożywczych.