Warzywa w codziennej diecie
Warzywa są niebagatelnym składnikiem naszego jadłospisu – powinny być spożywane każdego dnia ze względu na duże ilości składników odżywczych, witaminy, sole mineralne, błonnik. Warzywa najlepiej jeść w formie nieprzetworzonej, na surowo -mamy wtedy pewność, iż posiadają one najwięcej składników odżywczych. Warzywa warto dobierać pod kątem smaku – jedzenie ma być przyjemne! Warto sięgać po rośliny strączkowe, które posiadają wiele naturalnego białka roślinnego – jest ono niezwykle istotne z punktu widzenia budowania wartościowej masy mięśniowej. Warzywa powinny być spożywane również z powodu zawartości błonnika – ten składnik dawniej uznawany był za niepotrzebny dla organizmu balast. Obecnie wiadomo, iż odgrywa on niezwykle ważną rolę w procesach trawiennych i metabolicznych – jego odpowiednia ilość sprawia, iż w organizm znacznie szybciej radzi sobie z przemianą materii. Warzywa mogą być podawane w towarzystwie innych składników – najważniejsze jest, aby były one obecne w naszej codziennej diecie.