Właściwości kaszy jaglanej
O kaszy jaglanej pisze się ostatnio wiele. Podkreśla się, że ma niewiele skrobi, a stosunkowo dużo białka. Jedząc ją, dostarczamy sobie sporo witamin z grupy B, żelazo, miedź, nienasycone kwasy tłuszczowe. To także prawdziwa skarbnica witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jaglanka z dodatkiem odrobiny tłuszczu, na przykład łyżką masła, jest źródłem szybkiej energii zarówno dla sportowców, jak i osób pracujących umysłowo. Wzmacnia organizm, poleca się ją zatem osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, rekonwalescentom oraz osobom osłabionym. I tu docieramy do kluczowej właściwości kaszy jaglanej. Dzięki niej bowiem można oczyścić organizm z toksyn, złogów, wchłanianych przez organizm metali ciężkich, pozostałości po lekach. Potrawy, wykorzystujące kaszę jaglaną, pomagają redukować tkankę tłuszczową. Mają także poro białka. Za poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci odpowiada z kolei mocno reprezentatywny dla jaglanki krzem. Korzyści, płynące ze spożywania kaszy jaglanej, są więc olbrzymie, w związku z tym cieszy fakt, że jaglanka wróciła do łask.