Czym jest ksylitol?
Pod pojęciem ksylitolu kryje się substancja nazywana także cukrem brzozowym. To naturalnego pochodzenia substancja słodząca, którą pozyskuje się między innymi z kory fińskiego gatunku brzozy. Co ciekawe, niewielkie ilości tej substancji wytwarza nawet ludzki organizm. Ksylitol zyskał sławę zamiennika białego cukru głównie dzięki rozpropagowaniu go przez diabetyków. Substancja ta jest przyjmowana przez organizm w bardzo łagodny sposób: wchłania się powoli, nie podnosząc gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Nie pobudza też wydzielania insuliny, ponieważ nie potrzebuje jej udziału we własnym procesie metabolicznym. Inną zaletą ksylitolu jest to, że jest dwa razy mniej kaloryczny niż cukier. Z tego względu poleca się go także tym, którzy mają problem ze zgubieniem nadwagi. Inną, wręcz magiczną zaletą cukru brzozowego jest to, że zmniejsza on ochotę na jedzenie słodkich łakoci, czym również może przysłużyć się osobom dbającym o linię lub walczącym ze zgubnym nałogiem podjadania słodyczy między posiłkami.