Dynia
Dynia nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce, choć po pobieżnym przejrzeniu blogów kulinarnych odkryć można, że spectrum zastosowań jest naprawdę szerokie. Dynia sprawdza się w daniach na słodko i na wytrawnie, stanowi bazę zup, tart, ciast, deserów. Sama w sobie nie ma konkretnego smaku, dlatego tak doskonale łączy się z innymi aromatami: od mocno pikantnych, przez korzenne, po słodycz. Warto przeanalizować jej możliwości, ponieważ dynia ma same zalety. Koniecznie powinny odkryć ją dla siebie osoby odchudzające się. Jest niskokaloryczna – w 100 g tego warzywa znajdują się zaledwie 23 kilokalorie. Jej skład to głównie woda oraz błonnik, a – jak powszechnie wiadomo – woda nie tuczy, błonnik zaś wspiera procesy trawienne. Ponadto w dyni odnajdziemy wszystkie składniki mineralne, których organizm potrzebuje, aby oczyścić się z toksyn. Wspomaga pracę układu pokarmowego, moczowego, pomaga leczyć nerki. Nie tylko miąższ dyni jest cenny: warto zachować jej pestki i wysuszyć je w piekarniku. Dzięki tej formie zdrowej przekąski dostarczać będziemy do organizmu białko, mikroelementy oraz kwasy nukleinowe.