Dynia
- 697 Views
- Redaktor mxn.pl
- 13 stycznia 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Dynia nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce, choć po pobieżnym przejrzeniu blogów kulinarnych odkryć można, że spectrum zastosowań jest naprawdę szerokie. Dynia sprawdza się w daniach na słodko i na wytrawnie, stanowi bazę zup, tart, ciast, deserów. Sama w sobie nie ma konkretnego smaku, dlatego tak doskonale łączy się z innymi aromatami: od mocno pikantnych, przez korzenne, po słodycz. Warto przeanalizować jej możliwości, ponieważ dynia ma same zalety. Koniecznie powinny odkryć ją dla siebie osoby odchudzające się. Jest niskokaloryczna – w 100 g tego warzywa znajdują się zaledwie 23 kilokalorie. Jej skład to głównie woda oraz błonnik, a – jak powszechnie wiadomo – woda nie tuczy, błonnik zaś wspiera procesy trawienne. Ponadto w dyni odnajdziemy wszystkie składniki mineralne, których organizm potrzebuje, aby oczyścić się z toksyn. Wspomaga pracę układu pokarmowego, moczowego, pomaga leczyć nerki. Nie tylko miąższ dyni jest cenny: warto zachować jej pestki i wysuszyć je w piekarniku. Dzięki tej formie zdrowej przekąski dostarczać będziemy do organizmu białko, mikroelementy oraz kwasy nukleinowe.

- 16 kwietnia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
- 7 marca 2022
Wielki wybór
- 13 lutego 2022
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
- 6 stycznia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
Wielki wybór
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
Oblicz sobie swoje BMI
Słabe i silne przeciwutleniacze
Czy zmęczenie można pokonać?
Yohimbine HCL w diecie sportowej
Kasza bulgur w diecie sportowej