Morwa w diecie sportowej
Morwa spotykana jest pod postacią dużego krzewu lub niewielkiego liściastego drzewa. Głównymi obszarami gdzie występuje w dużych ilościach jest Afryka, Azja i Ameryka Północna. W rzadkich przypadkach spotykana jest w niektórych regionach Polski. Jeżeli chodzi po podział morwy istnieje wiele gatunków i podgatunków, ale do tych głównych zaliczyć można morwę afrykańską ( występuje w południowej i środkowej Afryce), morwę białą ( wschodnia Azja), morwę chińską (południowo-wschodnia Azja), morwę czarną (południowo-zachodnia Azja), morwę czerwoną (wschodnia Ameryka Północna), morwę teksańską (obszar występowania: Meksyk, Teksas, południowo-środkowa Ameryka). Nie wszystkie gatunki owoców morwy są jadalne. Najlepsze do spożycia są te pochodzące z morwy czarnej oraz morwy czerwonej. Morwa w branży spożywczej wykorzystywana jest to tart, likierów, win, wypieków ciastkarskich. Chińska medycyna ludowa wykorzystuje jej liście w ziołolecznictwie najczęściej przy gorączce, kaszlu i cukrzycy. Badania na razie na zwierzętach wykazały że spożycie morwy białej opóźnia procesy starzenia się.