Morwa w diecie sportowej
- 332 Views
- Redaktor mxn.pl
- 27 kwietnia 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Morwa spotykana jest pod postacią dużego krzewu lub niewielkiego liściastego drzewa. Głównymi obszarami gdzie występuje w dużych ilościach jest Afryka, Azja i Ameryka Północna. W rzadkich przypadkach spotykana jest w niektórych regionach Polski. Jeżeli chodzi po podział morwy istnieje wiele gatunków i podgatunków, ale do tych głównych zaliczyć można morwę afrykańską ( występuje w południowej i środkowej Afryce), morwę białą ( wschodnia Azja), morwę chińską (południowo-wschodnia Azja), morwę czarną (południowo-zachodnia Azja), morwę czerwoną (wschodnia Ameryka Północna), morwę teksańską (obszar występowania: Meksyk, Teksas, południowo-środkowa Ameryka). Nie wszystkie gatunki owoców morwy są jadalne. Najlepsze do spożycia są te pochodzące z morwy czarnej oraz morwy czerwonej. Morwa w branży spożywczej wykorzystywana jest to tart, likierów, win, wypieków ciastkarskich. Chińska medycyna ludowa wykorzystuje jej liście w ziołolecznictwie najczęściej przy gorączce, kaszlu i cukrzycy. Badania na razie na zwierzętach wykazały że spożycie morwy białej opóźnia procesy starzenia się.

- 16 kwietnia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
- 7 marca 2022
Wielki wybór
- 13 lutego 2022
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
- 6 stycznia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
Wielki wybór
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
Oblicz sobie swoje BMI
Słabe i silne przeciwutleniacze
Czy zmęczenie można pokonać?
Yohimbine HCL w diecie sportowej
Kasza bulgur w diecie sportowej