Nasiona chia w diecie sportowej
Nasion chia – szałwii hiszpańskiej – nikomu już przedstawiać nie trzeba. Przebojem wdarły się na nasze stoły i zanosi się na to, że zagoszczą na nich na dłużej. Dobrze, ponieważ są to nasiona bardzo wartościowe i zdrowe. Do ich największych zalet zalicza się wsparcie metabolizmu, co sprawia, że doceniły je osoby walczące dopiero o szczupłą sylwetkę. Suche nasiona w kontakcie z wodą, mlekiem lub sokiem zamieniają się w galaretkę. Warto spożywać je więc nie tylko w formie przygotowanych deserów, ale także jako suche nasiona, które napęcznieją dopiero w żołądku, opóźniając tym samym proces przekształcania cukrów złożonych na cukry proste. W znacznym stopniu poprawia ów proces trawienie i wydolność całego organizmu. Chia docenili również sportowcy ze względu na zawartość dobrze przyswajalnego białka, stanowiącego podstawowy budulec mięśni. W chia odnajdziemy także nienasycone kwasy tłuszczowe. Chia, jak wspomniano już wcześniej, można spożywać na sucho, choć znacznie lepiej sprawdzą się w deserach. Same w sobie nie mają smaku, przyjmując go z płynu, w którym były moczone.