O codziennej porcji warzyw i owoców
Nikogo nie trzeba przekonywać do codziennego spożywania owoców i warzyw. Czy jednak wszyscy wiemy, jak należy je przygotować, aby zachowały, jak najwięcej swoich cennych składników? Bardzo często w kuchni wykorzystujemy marchew. Najwięcej przeciwutleniaczy, z których powstaje witamina A zawartych jest w marchwi gotowanej. Dlatego też z marchew powinniśmy jeść najczęściej po ugotowaniu. Oczywiście jest ona także wartościowa także na surowo, trzeba jednak dodawać do niej kilka kropli oleju lub oliwy. W kuchni często gości także czosnek i cebula. Warzywa te powinniśmy jeść przede wszystkim surowe, w ten sposób zawarte w nich składniki mineralne i witaminy nie ulegną zniszczeniu. Z kolei popularne pomidory warto jeść głównie po ugotowaniu. Gotowanie pomidorów uwalnia likopen. Dużą dawkę likopenu dostarczymy organizmowi jedząc keczup, zupę pomidorową lub pijąc sok z pomidorów. W okresie wiosennym cennym uzupełnieniem codziennej diety są kiełki roślin. Szczególnie polecane są kiełki rzeżuchy i fasoli mung.