Rodzaje grzybów i ich walory
Grzyby są cennym dodatkiem do potraw w każdym wykonaniu. Jednak są to okazy sezonowe, dlatego warto je zbierać gdy przyjdzie na to czas. Można zrobić z nich zupy, sosy, a także zapiekać z innymi warzywami. Są bardzo zdrowe, ponieważ posiadają cenne wartości odżywcze. Zastępują mięso i ryby jeśli osoba ich nie może jeść, natomiast grzyby są również bardzo smaczne. Najlepsze są podgrzybki, borowiki, smardze, kurki, sowy czy maślaki. Poza sezonem jada się oczywiście pieczarki które także są jednym z rodzajów grzybów. Może to być oddzielne danie jak też dodatek i o każdej porze dnia bardzo smakuje. Smaży się je na maśle i jako dodatek do jajecznicy jest wyśmienite śniadanie. Sowy natomiast smaży się tak samo jak kotlety i stanowią przystawkę na kolację czy na obiad. Jeśli ktoś lubi grzyby to może je wziąć do pracy, a już samo zbieranie jest bardzo relaksujące. Jednak trzeba się na tym znać aby nie dostały się do koszyka muchomory. Grzyby można również suszyć, a także mrozić i wtedy zimą będzie również doskonały smak.