Rola warzyw w diecie
Warzywa, które można znaleźć w swojej diecie są podstawowym składnikiem odżywczym, ponieważ zawierają mnóstwo witamin. Całe bogactwo warzyw powoduje, że dieta staje się o wiele smaczniejsza. Codziennie można zrobić warzywa na danie głównie, jak też w postaci surówek do mięs czy ryb. Na polskim stole najwięcej można znaleźć ziemniaków, buraków, kapusty, marchewki, selera, pory, cebuli, a także pomidorów, sałaty i ogórków. Niektóre z nich są tylko sezonowe, a jest także wiele takich które można jadać przez cały czas. Bardzo dobre w smaku są gotowane, pieczone, zrobione na parze czy też smażone. Coraz częściej królują cukinie, papryka, bakłażany, kabaczek, różne odmiany kapusty, a także topinambur czy dynia. Smaki warzyw są często słodkawe dzięki czemu nie trzeba ich zbytnio doprawiać przyprawami. Kapusta i ogórek są doskonałym składnikiem przetworów warzywnych w słoiku co pozwala zachować ich walory również zimą. Od najmłodszych lat dzieci są uczone, aby jadać warzywa, ponieważ nawyki pozostają na długie lata. Można je kupić w pobliskim warzywniaku, jak też wyhodować samemu.