Płatki owsiane

Płatki owsiane należą do najzdrowszych i najlepszych produktów żywnościowych zarówno dla zdrowia, jak i urody. Ich spożywanie korzystnie wpływa też na masę ciała i odporność. Nie ma wśród zbóż drugiego tak bogatego w witaminy z grupy B, a zawiera one również minerały, w tym cynk i magnez, zapewniające sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Kaloryczność samych płatków jest niewielka, ponieważ 4 łyżki, które można spożyć na śniadanie to jedynie około 90 kcal. Najpopularniejszym sposobem ich przygotowania jest tzw. owsianka, czyli płatki ugotowane na mleku, bądź wodzie, poprzez gotowanie nabierają swoistej konsystencji kleiku. Można do nich dorzucić rodzynki, orzechy, suszone owoce lub trochę miodu. Takie śniadanie dostarczy wszelkich wartości odżywczych. Owsianka jest również dobrym pomysłem na posiłek przed treningowy, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych dających stopniowo uwalnianą energię. Warto dodać, że jedno półkilogramowe opakowanie płatków owsianych to koszt jedynie 3 złotych.