Skrobia kuzu – jak stosować?
Skrobia kuzu to produkt bardzo słabo znany na polskim rynku. Ogromną barierą jest cena, koszt 1 kilograma skrobi kuzu to około 300 złotych. Trudno zatem sugerować jej stosowanie w formie zagęstnika zamiast innych rodzajów skrobi, ze względów leczniczych jednak można stosować ją w mniejszych ilościach. Skrobia ta uzyskiwana jest z rośliny, której nazwę na język polski tłumaczy się jako opornik łatkowaty. W kuchni stosować ją można do deserów, galaret, budyniów, ale również do sosów, dipów oraz zup. Wartość kaloryczna skrobi kuzu nie różni się wiele od skrobi ziemniaczanej, ma ona jednak znacznie więcej wartości od swojej krewniaczki, kartoflanki. Ma przede wszystkim spore dawki żelaza, wapnia oraz fosforu. Leczniczo stosuje się ją do oczyszczania organizmu z toksyn oraz zwalczania nałogów. Pomaga zwalczyć głód nikotynowy oraz alkoholowy przy zastosowaniu 2 dag produktu do zawiesiny leczniczej. W tym przypadku zatem koszty nie są już tak bardzo wysokie. Kuracja trwa około 2 miesięcy i przynosi zachwycające rezultaty.