Zalety picia mleka
Mleko, jako produkt spożywczy, posiada wiele cennych składników odżywczych i jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Już w dzieciństwie warto wypijać duże porcje czystego mleka, gdyż jest to okres, kiedy zawarty w nim wapń wchłania się najsilniej. W wieku późniejszym przyswajanie wapnia jest znacznie mniejsze. Wapń jako pierwiastek odgrywa niebagatelną rolę w naszym organizmie – przede wszystkim jest składnikiem kości, zapewnia ich integralność oraz twardość. Niedobory wapnia w wieku młodzieńczym mogą objawiać się dziecięcą krzywicą. W przypadku osób dorosłych i w wieku podeszłym niebezpieczeństwo czyha w osteoporozie, czyli zrzeszotnieniu kości – niedobór wapnia będzie powodował liczne złamania z powodu przeciążenia szkieletu. Mleko to również produkt dostarczający witamin A i D. Gdzie znajdziemy mleko? Przede wszystkim jest to produkt dostępny w każdym sklepie spożywczym. Mleko spożywać można wprost z kartonika lub z licznymi dodatkami. Mleko jest również bazą dla licznych koktajli.