Chłodzić czy rozgrzewać?
Komponując nasze posiłki, rzadko zdajemy sobie sprawę, że produkty przez nas wybierane można podzielić na produkty chłodzące i rozgrzewające. Nie jest to wiedza powszechna, jednak daleko jej również do tajemnej, warto zatem zadać sobie trochę wysiłku, aby poznać reguły rządzące naturą jedzenia. Wiedza ta zasadza się na regułach termicznego oddziaływania produktów, warto zatem, komponując swoje zwykłe menu, uwzględnić naturalne predyspozycje organizmu. Istnieją osoby, które nawet w środku lata odczuwają zimno, na przeciwległym biegunie znajdują się zaś ci, którzy potrafią nawet zimą chodzić na boso. W tym tkwi właśnie sedno odpowiedniego dopasowania diety. Jeśli osoba, która często uskarża się na zimno, jednocześnie zajada się sałatkami, pije soki owocowe oraz jogurty, nie będzie możliwe dostrzeżenie efektów diety. Istnieją całe systemy dietetyczne, które dopasowują sposób przygotowania produktów oraz użyte składniki do rytmu organizmu oraz pogody, panujące za oknem. Nie oznacza to oczywiście, że osoba w typie zimnym nigdy nie będzie mogła zjeść jogurtu. Będzie mogła, jednak w towarzystwie innych składników, aby trawienie było optymalne.