Co z tym glutenem
Od czasu do czasu przez łamy prasy, serwisów internetowych, przetacza się kampania na temat nowej niezwykle skutecznej diety, która ma zrewolucjonizować nasz sposób odżywiania. Ostatnio dość modnym słowem stał się gluten i jego negatywny wpływ na nasz organizm. Bardzo wiele osób poleca dietę bezglutenową i podkreśla jej pozytywy. Gluten jest białkiem roślinnym, które jest obecne przede wszystkim w zbożach. Modyfikacja roślin spowodowała, że dawne zboża stały się szkodliwe dla naszego organizmu przede wszystkim przez obecność w nim glutenu i dotyczy to nie tylko osób chorych na celiakię. Dotyczy to przede wszystkim pszenicy. Dieta bezglutenowa polega więc na spożywaniu produktów, które nie zawierają pszenicy, a okazuje się, że może się ona znaleźć nie tylko w produktach zbożowych ale i np. – w wędlinie. Idąc dalej nie powinno się jeść wszystkich produktów gotowych. Jak się okazuje, po badaniach, większość z nich zawiera gluten. Poza tym jest on obecny w kawie zbożowej, zupach zaprawianych mąką, mięsach otoczonych panierką, a nawet w napojach z dodatkiem słodu.