Czy ziemniaki są tuczące?
Dane Głównego Urzędu Statystycznego nie pozostawiają wątpliwości: ziemniaki są wśród Polaków absolutnym faworytem. Przeciętny Polak pochłania prawie 150 kg ziemniaków rocznie. Niektórzy specjaliści mówią, że właśnie tu należy upatrywać przyczyn nadwagi, ponieważ ziemniaki są produktem tuczącym. Trzeba powiedzieć jasno: nie, nie są, pod warunkiem, że będziemy trzymać się zasad podawania i zachowamy umiar. Kilogram ziemniaków zjedzony na raz jest taką samą przesadą jak zjedzenie garnka kaszy w ramach jednego posiłku. W przypadku ziemniaków tuczące są tak naprawdę dodatki, z którymi je serwujemy: okrasa, masło, skwarki, tłuste sosy zaprawiane mąką. Błędem jest także jedzenie ziemniaków rozgotowanych – tracą one wtedy swoje wartości odżywcze. Najzdrowsze są ziemniaki gotowane na parze, następnie gotowane w mundurkach i pieczone. Jedząc tak przygotowane, dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich ważniejszych witamin i substancji odżywczych, w tym sporo potasu oraz witaminy C. Ziemniaki nie są wcale tak kaloryczne, jak głosi wieść gminna. W 100 g znajduje się niespełna 80 kcal.