Domowa kostka rosołowa

Wszyscy wiemy, że dania w proszku oraz ekspresowe dodatki i polepszacze do żywności nie są najlepszym pomysłem. Mimo to ciągle po nie sięgamy, chcąc przyspieszyć proces przygotowania posiłków, uprościć sobie pracę. Co prawda przygotowanie wywaru mięsnego czy warzywnego na zupę nie powinno stanowić wielkiego problemu i można go przygotować nawet dzień wcześniej, jednak i osoby mocno zapracowane nie muszą korzystać z chemicznych dodatków. Kostkę rosołową można przygotować samodzielnie w domu, używając do tego tylko zdrowych składników. Potrzebować będziemy marchewkę, pietruszkę i seler w równych proporcjach, a następnie o połowę mniej cebuli, zielonych liści pora. Koniecznie zaopatrzyć się trzeba w ulubione zioła, świeży czosnek, trochę oliwy i przypraw – obowiązkowo sól jako nośnik smaku (można wybrać sól himalajską lub morską). Wszystkie warzywa trzeba zmielić lub zetrzeć na jak najdrobniejszej tarce, wymieszać z posiekaną zieleniną, gotować około 10 minut w niewielkiej ilości wody. Następnie, po odcedzeniu, dodajemy do warzyw podsmażoną na odrobinie oliwy cebulę, czosnek i por, połączyć, mocno doprawić. Mieszankę należy zasypać solą, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mieszaninę porcjujemy, mrozimy np. w woreczkach do lodu i w ten sposób uzyskujemy domowe kostki, z których jedna będzie w stanie zasilić mocą 2,5 litra wody.