Domowe batoniki
Słodycze kupione w sklepie nie są najlepszym pomysłem. Są kaloryczne dzięki zawartości czekolady, a nawet jeżeli kupujemy wersję z dodatkiem bakalii czy ziaren, jest ich tak mało, że nie mają zbyt wiele wartości. W sklepowych batonach odnajdziemy za to mnóstwo cukru. Na szczęście można takie domowe łakocie wykonać samodzielnie, wykorzystując powszechnie dostępne składniki, bez konieczności uruchamiania piekarnika. Takie domowe batony są pełnie magnezu, dobrych kwasów tłuszczowych i suszonych owoców. Aby je przygotować, wystarczy podgrzać 100 gramów oleju kokosowego. W malakserze lub blenderze umieścić należy suszone owoce, płatki owsiane, płatki kokosowe i ulubione orzechy o łącznej wadze około 300 gramów. Należy je zmielić, po czym zalać ciepłym olejem kokosowym i wyrobić zwartą masę. Przekładamy ją do wyłożonej folią foremki, odstawiamy do zastygnięcia, a następnie kroimy na kawałki i zjadamy. Są idealne na drugie śniadanie, a przy tym zdrowsze i bardziej wartościowe od łakoci, udających zdrowe i kuszących ze sklepowych regałów.