Koktajle warzywne i owocowe

Koktajle z warzyw i owoców uchodzą za symbol zdrowego odżywiania. Wszystko zależy od tego z jakich warzyw i owoców robimy koktajle. Niestety okazuje się, że ze względu na dużą ilość środków chemicznych stosowanych w produkcji ulubione koktajle mogą okazać się nawet szkodliwe dla zdrowia.
Jak to możliwe, że warzywa czy owoce zawierają w sobie tak dużo szkodliwych chemikaliów, że stają się dla nasz trujące? Najlepiej opisuje to przykład marchewki, którą kupujemy w sklepach. Okazuje się, że w uprawie marchwi, ziemię nawozi się azotem, aby poprawić jej żyzność. Azot wnika w korzeń marchwi, który rośnie przecież pod ziemią. Ilość azotu, który zawarty jest w marchewce może powodować bóle głowy i nudności zaraz po spożyciu. A więc znacznie pogarsza nasze samopoczucie i zatruwa organizm. Najbardziej szkodliwy jest właśnie sok zrobiony z marchwi kupionej w sklepie. W soku tworzy się największe stężenie azotu, dlatego, niechcący, spożywamy go wtedy najwięcej.
Jeżeli mamy zamiar przyrządzać zdrowe pożywne koktajle warzywne czy owocowe to niestety musimy pamiętać o tym, że kupione w sklepie warzywa czy owoce mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego lepiej kupować na ekologicznym bazarze lub od sprawdzonego rolnika z eko upraw.