Krajowe skarby

Popularność zagranicznej super żywności rośnie z dnia na dzień. Początkowo obce nazwy, takie jak nasiona chia, jagody acai czy spirulina, coraz większej liczbie osób słusznie kojarzą się z produktami o niezwykłej mocy odżywczej. Powyższe przykłady odnoszą się do żywności pochodzącej czasem z bardzo odległych rejonów świata. Jednak nie trzeba koniecznie szukać super produktów tak daleko. Te pochodzenia krajowego niewiele ustępują im pod względem wartości odżywczej i zawartości, a co z tym związane, wpływu na organizm. Do rodzimych przykładów żywności bogatej w liczne substancje, cenne dla zdrowia i urody, zaliczają się siemię lniane, czosnek, aronie, kasza jaglana, kiszona kapusta czy brokuły. To produkty przeważnie bardziej dostępne i tańsze niż te uprawiane poza granicami. Włączenie choć niektórych z nich do codziennej diety jest tym samym łatwiejsze. A korzyści dla zdrowia, płynące z takiej decyzji, trudno przecenić. Poprawa odporności, przeciwdziałanie nowotworom, zapobieganie niedoborom witamin i składników mineralnych to tylko nieliczne przykłady.