L-glutamina wszystko co musisz wiedzieć
L-glutamina jest jednym z ważniejszych składników biorących udział w budowie mięśni, dlatego bardzo często i chętnie sięgają po nią kulturyści, sportowcy zawodowi czasem nawet amatorzy. Jest to aminokwas budulcowy wspierający powstawanie i regenerację białek – ważny proces dla osób pozostających bardzo aktywnymi fizycznie. L-glutamina stosowana jest również ze względu na swoje inne pozytywne oddziaływanie na człowieka: obniża wagę, wspomaga procesy spalania tłuszczu, poprawia pracę jelita, leczy wrzody żołądka i nieszczelnego jelita ( jednocześnie zapobiega późniejszym ewentualnym uszkodzeniom), zmniejsza zanik mięśni, poprawia wydolność potrzebną przy wykonywaniu ćwiczeń wytrzymałościowych, zmniejsza apetyt na cukier i alkohol, wspomaga terapię antyrakowe, normalizuje poziom cukru we krwi. Niestety większość społeczeństwa nie dostarcza swojemu organizmowi właściwej dawki tego właściwego składnika. Dlatego warto przyjmować ją do posiłku w dawkach wynoszących od 3 do 9 gramów dwa razy w ciągu dnia. Po długim okresie przyjmowania dietę należy uzupełnić o witaminę B1