Makaron gryczany

To obecnie najzdrowszy rodzaj makaronu. Produkuje się go z gryki.
Dopraw swoje jedzenie
Osoby, które pozostają na diecie, bardzo często ograniczają się do kilku dobrze znanych sobie produktów. Tymczasem tak tworzone jedzenie staje się w pewnym momencie po prostu nudne i niesmaczne. Należy nie tylko urozmaicać swoją dietę, ale również sięgać po określone rodzaje przypraw. Dzięki nim nawet najnudniejsze danie może smakować wybornie.
Papryka cayenne
W ciągu ostatnich kilku lat przyprawa ta zyskała ogromną sławę. Wszystko za sprawą zawartej w niej kapsaicyny, która nie tylko poprawia smak potraw, ale również skutecznie zwiększa tempo metabolizmu. Dodanie jej do potraw sprawia, że zyskują one niesamowitej głębi smaku. Trzeba jednak pamiętać o jednym: jest niesamowicie ostra. W związku z tym należy sięgać po nią naprawdę ostrożnie.
Cynamon
Jest niezastąpiony w przypadku słodkich dań. Sprawia, że istotnie można zmniejszyć dodawaną ilość cukru. Jego obecność to bowiem wrażenie, że danie jest bardziej słodkie. Cynamon również lekko przyspiesza spalanie tłuszczu. Do tego wykazuje działanie antybakteryjne. Udowodniono również, że lekko konserwuje.