Mało znane słodziki
O zdrowych zamiennikach cukru mówi się bardzo dużo. Na fali dietetycznej mody najczęściej wspomina się o ksylitolu oraz stewii, wiele osób zapomina, że na tym repertuar zdrowych słodzików się jednak nie kończy. Na półkach polskich supermarketów znajdują się także inne specyfiki, spośród których do najważniejszych zaliczyć można miód, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop z daktyli, a także mniej popularny syrop z brązowego ryżu. Świetnie nadają się jako element sosów sałatkowych oraz dressingów, są doskonałym dodatkiem do deserów oraz ciast, ale można korzystać z nich także w przygotowywaniu potraw wytrawnych. Zwłaszcza daktyle są produktem, który – po uprzednim namoczeniu – stanowią samodzielny składnik wielu smakołyków, nie wymagając już dodatkowego dosładzania. Godny polecenia jest także naturalny miód. Nie jest prawdą powtarzana obiegowa opinia, że niczym nie różni się od cukru. Słodzi, owszem, ale wspiera także odporność organizmu, zapewnia ochronę wątrobie i wspomaga procesy trawienia. Jak każdej innej substancji słodzącej, nawet tych wymienionych powyżej trzeba używać z umiarem. Nie znaczy jednak to, że nie ma w nich niczego dobrego.