Po pierwsze, strączkowe
Warzywa strączkowe polecane są w szczególności osobom, które mięsa nie jedzą lub dość mocno je ograniczają. Nic dziwnego: żaden inny pokarm nie stanowi tak dobrego źródła białka, witamin z grupy B czy aminokwasów łatwo przyswajanych przez organizm. Dodatkowym atutem jest zawartość błonnika pokarmowego, który jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się i troszczących o prawidłową kondycję swojego przewodu pokarmowego. Warzywa strączkowe są łatwo dostępne w formie świeżej, suszonej oraz w puszkach. Specjaliści doradzają, żeby puszek raczej unikać. Ziarna roślin strączkowych bardzo łatwo się przechowują. Spośród strączkowych szczególnie godna polecenia jest fasola. Występuje ona w kilkunastu różnych odmianach, choć najczęściej stosujemy tylko kilka z nich. Warto ją jeść, ponieważ poprawia pracę mózgu i wyróżnia się właściwościami antynowotworowymi. Dużo białka zawiera także ciecierzyca. Również i ona charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Warto jeść także soczewicę – ziarno o bardzo niskim indeksie glikemicznym, odpowiednie nawet dla cukrzyków.