Po pierwsze, strączkowe
- 334 Views
- Redaktor mxn.pl
- 31 marca 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Warzywa strączkowe polecane są w szczególności osobom, które mięsa nie jedzą lub dość mocno je ograniczają. Nic dziwnego: żaden inny pokarm nie stanowi tak dobrego źródła białka, witamin z grupy B czy aminokwasów łatwo przyswajanych przez organizm. Dodatkowym atutem jest zawartość błonnika pokarmowego, który jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się i troszczących o prawidłową kondycję swojego przewodu pokarmowego. Warzywa strączkowe są łatwo dostępne w formie świeżej, suszonej oraz w puszkach. Specjaliści doradzają, żeby puszek raczej unikać. Ziarna roślin strączkowych bardzo łatwo się przechowują. Spośród strączkowych szczególnie godna polecenia jest fasola. Występuje ona w kilkunastu różnych odmianach, choć najczęściej stosujemy tylko kilka z nich. Warto ją jeść, ponieważ poprawia pracę mózgu i wyróżnia się właściwościami antynowotworowymi. Dużo białka zawiera także ciecierzyca. Również i ona charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Warto jeść także soczewicę – ziarno o bardzo niskim indeksie glikemicznym, odpowiednie nawet dla cukrzyków.

- 16 kwietnia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
- 7 marca 2022
Wielki wybór
- 13 lutego 2022
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
- 6 stycznia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
Wielki wybór
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
Oblicz sobie swoje BMI
Słabe i silne przeciwutleniacze
Czy zmęczenie można pokonać?
Yohimbine HCL w diecie sportowej
Kasza bulgur w diecie sportowej