Rzeżucha – nie tylko na Wielkanoc
Rzeżuchę siejemy, niestety, tylko raz do roku – przed Wielkanocą. Tymczasem jej nasiona dostępne są przez cały rok i zdecydowanie warto wykorzystywać je w gotowaniu także w okresie pozaświątecznym. Rzeżucha jest zieleniną bardzo łatwą w uprawie: nie wymaga żadnych specjalnych warunków, ani opieki. Pamiętać trzeba jedynie o odpowiednim nawilżeniu podłoża, na którym rośnie. Przy dobrym nasłonecznieniu miejsca, w którym została usytuowana, wykiełkuje już na drugi dzień. Rzeżucha doskonale nadaje się do spożywania także w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy utrudniony dostęp do witamin. Niewiele osób wie, że odnajdziemy w niej duże dawki jodu, wspierającego tarczycę. Chrom z kolei – następny pierwiastek mocno reprezentowany w rzeżusze – to wsparcie dla cukrzyków, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi. W tej niepozornej roślince odnajdziemy też dużo witaminy A, C, PP oraz E. Te składniki przyczyniają się do wspierania odporności organizmu, walki z apatią, zmęczeniem i huśtawkami nastrojów, ponadto zwiększają krzepliwość krwi i wspomagają osłabiony organizm.