Rzeżucha – nie tylko na Wielkanoc
- 340 Views
- Redaktor mxn.pl
- 9 lutego 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Rzeżuchę siejemy, niestety, tylko raz do roku – przed Wielkanocą. Tymczasem jej nasiona dostępne są przez cały rok i zdecydowanie warto wykorzystywać je w gotowaniu także w okresie pozaświątecznym. Rzeżucha jest zieleniną bardzo łatwą w uprawie: nie wymaga żadnych specjalnych warunków, ani opieki. Pamiętać trzeba jedynie o odpowiednim nawilżeniu podłoża, na którym rośnie. Przy dobrym nasłonecznieniu miejsca, w którym została usytuowana, wykiełkuje już na drugi dzień. Rzeżucha doskonale nadaje się do spożywania także w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy utrudniony dostęp do witamin. Niewiele osób wie, że odnajdziemy w niej duże dawki jodu, wspierającego tarczycę. Chrom z kolei – następny pierwiastek mocno reprezentowany w rzeżusze – to wsparcie dla cukrzyków, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi. W tej niepozornej roślince odnajdziemy też dużo witaminy A, C, PP oraz E. Te składniki przyczyniają się do wspierania odporności organizmu, walki z apatią, zmęczeniem i huśtawkami nastrojów, ponadto zwiększają krzepliwość krwi i wspomagają osłabiony organizm.

- 16 kwietnia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
- 7 marca 2022
Wielki wybór
- 13 lutego 2022
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
- 6 stycznia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
Wielki wybór
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
Oblicz sobie swoje BMI
Słabe i silne przeciwutleniacze
Czy zmęczenie można pokonać?
Yohimbine HCL w diecie sportowej
Kasza bulgur w diecie sportowej