Soki dobre na wszystko
Soki dostarczają cennych witamin. Dzięki piciu soków, możemy zapobiegać wielu chorobom. To dzięki zawartym w nich składnikom, otrzymujemy smaczne, zdrowe i pożywne napoje. Soki możemy przygotować ze wszystkich warzyw i owoców. W miarę możliwości używajmy do przygotowania wyciskarki lub blendera, aby zachować cenny błonnik. Soki przygotowane w sokowirówkach, niestety, pozbawione są tego cennego składnika. Dobrym połączeniem jest wykorzystanie marchewki, jabłka i soku z cytryny. Możemy dodać plasterek imbiru. Ta przygotowany sok zawiera substancje zapobiegające zaćmie. Organizm zyskuje większą odporność. Błonnik zawarty w marchewce i jabłkach sprzyja odchudzaniu i obniża poziom cukru we krwi. Natomiast imbir rozgrzewa i wspomaga przemianę materii. Imbir możemy połączyć także z ananasem. Dzięki zawartości enzymów trawiennych i błonnika, ananas poprawi przemianę materii, ma również wpływ na regenerację tkanek. Dzięki piciu soku imbirowo-ananasowego uzdrowisz swoje stawy, ponieważ tak przyrządzony sok ma również działanie przeciwzapalne. Jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu, wykorzystaj pomidory, marchewkę, seler, pietruszkę i sok z cytryny. To prawdziwa witaminowa bomba, a ma zaledwie 84 kcal.