Stagnacja w diecie sportowej

W kontekście treningów poprzez stagnację rozumieć należy rozumieć jako zastój rozwoju mięśni. Jest to bardzo naturalna sprawa, która może dotknąć każdego, bez znaczenia czy jest to ktoś kto ćwiczy kila lat czy zaledwie kilka dni. Na stagnację mogą wpływać pewne czynniki których byśmy nawet nie podejrzewali o takie działanie. Za najbardziej prawdopodobną przyczynę należy uznać zmęczenie. Długie diety, ciężkie i wyczerpujące treningi kosztują nas wiele sił. W dążeniach do perfekcyjnej sylwetki niestety zdarza nam się zapominać o tym, że mięśnie potrzebują odpowiedniego czasu na regenerację. Odpowiednia dieta może być antidotum na stagnację. W pierwszej opcji możemy zwiększyć dzienną kaloryczność posiłków po to by wzmocnić nieco organizm, jednocześnie zmniejszając intensywność treningów by mięśnie mogły się zregenerować. Druga opcja zakłada sytuację odwrotną – odjęcie jeszcze pewnej liczby kalorii – nie jest to zbyt dobre rozwiązanie bowiem trening połączony z taką dietą może być niebezpieczny w skutkach dla zdrowia.