Tuńczyk w diecie sportowej

Tuńczyk stał się rybą na stałe goszczącą na stołach sportowców, nic dziwnego, gdyz 85-gramowa porcja tuńczyka w sosie własnym w kawałkach zawiera 98 kalorii, aż 21 gramów białka i tylko 0, 8 grama tłuszczu. Ponadto, podobnie jak wiele innych ryb, tuńczyk zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, które m. in obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Poza tym dieta bogata w kwasy omega 3 przyspiesza odchudzanie. Niestety tuńczyk ma również swoją ciemną stronę, ten dostępny w puszkach poddawany jest długotrwałemu podgrzewaniu, które powoduje zmiany w jakości danego produktu odbierając wiele wspomnianych wyżej właściwości zdrowotnych. Spekulacje na temat zawartości rtęci w tuńczyku również nie są bezzasadne. Niestety tuńczyk może być skażony rtęcią – pierwiastkiem niebezpiecznym dla człowieka. Nie warto jednak popadać w paranoje, gdyż są to minimalne ilości, całkowicie bezpieczne jest spożywanie 1-2 porcji tej ryby tygodniowo. Należy pamiętać o rozsądnym podejściu, iż żadna skrajność nie jest korzystna dla zdrowia.