Wewnętrzne bogactwo pomidorów

Pomidory to jedno z dobrodziejstw, jakie otrzymała kuchnia europejska dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba do Nowego Świata. Za sprawa tego odkrywcy i podróżnika pomidory trafiły z Ameryki Południowej na stoły Starego Świata. Kolumb prawdopodobnie nie zdawał sobie sprawy z tego, jaką witaminową bombę podarował Europejczykom. W pomidorach kryje się cała mnogość cennych substancji odżywczych, zaczynając na witaminach C, E, PP i z grupy B, a kończąc na żelazie, magnezie, wapniu czy miedzi. Najcenniejszym skarbem pomidorów jest jednak likopen – związek, dzięki któremu warzywa te mają tak intensywny, czerwony kolor. To najsilniejszy znany naukowcom przeciwutleniacz, czyli substancja zapobiegająca potencjalnie niebezpiecznej mutacji komórek. Uważa się, że dostarczanie organizmowi likopenu jest w stanie zminimalizować ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe, a także te związane z układem sercowo-naczyniowym. Co ciekawe, likopen znajduje się nie tylko w świeżych pomidorach, ale zachowuje się w ich przetworach, na przykład keczupie.