Przyprawy w diecie sportowej
Sól, pieprz, chilli lub inne przyprawy dodaje są do potraw w celu poprawienia smaku. Nie wszystkie jednak w równym stopniu służą zdrowiu i figurze. Odchudzaniu nie sprzyja na pewno nadmiar soli w diecie. A szczególnie łatwo o to, ponieważ sól występuje w ogromnej ilości produktów spożywczych. Czasem nawet i w tych, których w ogóle by się o to nie podejrzewało. Regularne zjadanie zbyt dużej ilości tego składnika przyczynia się do wielu chorób, a także do nadwagi i otyłości. Dlatego wielu lekarzy i dietetyków zaleca pacjentom dietę, polegającą na ograniczaniu soli w diecie, i to nie tylko tej samodzielnie dosypywanej. Zamiast soli, lepiej wybierać inne przyprawy, mające korzystniejszy wpływ na organizm. Należą do nich estragon, bazylia, chilli lub pieprz. Szczególnie te, nadające potrawom wyrazistego smaku, pomagają też pozbyć się dodatkowych kilogramów, dzięki temu, że przyspieszają proces przemiany materii. Można również poszukać w sklepach soli himalajskiej lub potasowej, które wykazują więcej cech korzystnych dla zdrowia niż zwykła sól.