Czarny ryż w diecie sportowej
Czarny ryż znajduje się w zdecydowanej ścisłej czołówce najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Jeżeli chodzi o witaminy i wartości odżywcze jedna łyżka ryżu ma ich mniej więcej tyle samo co łyżka jagód. Czyli naprawdę jest to solidna dawka. Czarny ryż jest jedną z wielu odmian tego produktu spożywczego, charakteryzujący się lekko orzechowym smakiem. Europejskie zapasy pochodzą głównie z transportu pochodzącego z Indonezji i Tajlandii. Setki lat temu nosił miano zakazanego, bowiem spożywany być mógł jedynie przez cesarza. Ten gatunek ryżu jest najbogatszym w żelazo gatunkiem spośród wszystkich aktualnie dostępnych. Zawiera również całą masę błonnika – w ilości porównywalnej do tej występującym w brązowej odmianie. Dodatkowo jest to skarbnica przeciwutleniaczy oraz witaminy E. Czarny kolor nie jest sprawką działania barwników, wpływ na barwę ma wysoka zawartość antycyjanów – po latach badań naukowcy udowodnili że zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, w tym głównie raka.