Czarny ryż w diecie sportowej
- 346 Views
- Redaktor mxn.pl
- 15 stycznia 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Czarny ryż znajduje się w zdecydowanej ścisłej czołówce najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Jeżeli chodzi o witaminy i wartości odżywcze jedna łyżka ryżu ma ich mniej więcej tyle samo co łyżka jagód. Czyli naprawdę jest to solidna dawka. Czarny ryż jest jedną z wielu odmian tego produktu spożywczego, charakteryzujący się lekko orzechowym smakiem. Europejskie zapasy pochodzą głównie z transportu pochodzącego z Indonezji i Tajlandii. Setki lat temu nosił miano zakazanego, bowiem spożywany być mógł jedynie przez cesarza. Ten gatunek ryżu jest najbogatszym w żelazo gatunkiem spośród wszystkich aktualnie dostępnych. Zawiera również całą masę błonnika – w ilości porównywalnej do tej występującym w brązowej odmianie. Dodatkowo jest to skarbnica przeciwutleniaczy oraz witaminy E. Czarny kolor nie jest sprawką działania barwników, wpływ na barwę ma wysoka zawartość antycyjanów – po latach badań naukowcy udowodnili że zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, w tym głównie raka.

- 16 kwietnia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
- 7 marca 2022
Wielki wybór
- 13 lutego 2022
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
- 6 stycznia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
Wielki wybór
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
Oblicz sobie swoje BMI
Słabe i silne przeciwutleniacze
Czy zmęczenie można pokonać?
Yohimbine HCL w diecie sportowej
Kasza bulgur w diecie sportowej