Czarny ryż w diecie sportowej
- 171 Views
- Redaktor mxn.pl
- 15 stycznia 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Czarny ryż znajduje się w zdecydowanej ścisłej czołówce najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Jeżeli chodzi o witaminy i wartości odżywcze jedna łyżka ryżu ma ich mniej więcej tyle samo co łyżka jagód. Czyli naprawdę jest to solidna dawka. Czarny ryż jest jedną z wielu odmian tego produktu spożywczego, charakteryzujący się lekko orzechowym smakiem. Europejskie zapasy pochodzą głównie z transportu pochodzącego z Indonezji i Tajlandii. Setki lat temu nosił miano zakazanego, bowiem spożywany być mógł jedynie przez cesarza. Ten gatunek ryżu jest najbogatszym w żelazo gatunkiem spośród wszystkich aktualnie dostępnych. Zawiera również całą masę błonnika – w ilości porównywalnej do tej występującym w brązowej odmianie. Dodatkowo jest to skarbnica przeciwutleniaczy oraz witaminy E. Czarny kolor nie jest sprawką działania barwników, wpływ na barwę ma wysoka zawartość antycyjanów – po latach badań naukowcy udowodnili że zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, w tym głównie raka.

- 2 stycznia 2021
Dlaczego dla początkujących lepsze są maszyny?
- 9 października 2020
Trening cardio – dla kogo ?
- 7 sierpnia 2020
Spalacz a suplementy diety
- 24 czerwca 2020
Dlaczego dla początkujących lepsze są maszyny?
Trening cardio – dla kogo ?
Spalacz a suplementy diety
L-glutamina wszystko co musisz wiedzieć
Ćwiczenia różnych partii mięśni
Określenie celu treningu
Nawodnienie a biegi
Trening klatki piersiowej