Lody i ich walory

Lody są składnikiem chłodzącym, który doskonale orzeźwia kiedy są upały. Niektóre rodzaje lodów mogą zastępować napoje czy wodę. Są to lody sorbety, które są na bazie wody i owoców, szczególnie polecane osobom otyłym. Oprócz nich na rynku można kupić tradycyjne lody na mleku, jogurtowe, a także robione na różne sposoby. Aby uniknąć zbyt dużej ilości cukru, a co za tym idzie, kalorii, warto robić lody samodzielnie. Wystarczą ulubione owoce, mleko, jogurt, bakalie, wiórki kokosowe czy rozkruszone płatki i miesza się wszystko ze sobą, a potem zamraża. Lody smakowe są smaczne tym bardziej, że ich smak nie jest nudny. Warto także unikać lodów z wieloma barwnikami, tym bardziej jeśli kogoś to uczula. Bardziej nowoczesne orzeźwienie to lody miętowe, które dodatkowo chłodzą dodaną miętą lub jej aromatem. Lody można zjadać same jak też z innymi deserami, jednak trzeba zwracać uwagę na ilość kalorii aby nie utyć zbyt mocno. Polane czekoladą, czy też innymi słodkimi składnikami są mniej dietetyczne.