Rola błonnika w diecie
Błonnik to składnik w diecie, który przede wszystkim doskonale reguluje pracę jelit. Jest on bardzo ważny, ponieważ powoduje sytość w organizmie i człowiek nie musi nic podjadać. Błonnik można zażywać jako suplement diety ale również znajduje się w różnych produktach. Są to owoce i bardzo dużo jest ich w jabłkach, a także produkty zbożowe. Dosypując do zupy czy do kanapki otręby pszenne, żytnie, zarodki pszenne można zwiększyć te dawkę błonnika który jest wymagany. Błonnik bardzo dobrze sprawuje się podczas odchudzania ponieważ waga również się wyrównuje. Na rynku można znaleźć również błonniki ziołowe które są wyprodukowane ze specjalnych roślin choćby babki płesznik. Można go mieszać z innymi roślinami a nawet dosypać jako gotowy do jogurtów, maślanki czy zupy mlecznej. Dodaje ogromnej witalności dzięki czemu nawet wyniki medyczne mogą się poprawić. Błonnik zalecany jest także dzieciom i kobietom w ciąży jako uzupełnienie podstawowej diety. Kupując gotowy, zapłacić można około dwudziestu złotych za większe opakowanie.