Natka pietruszki – polskie superfood

Często jest tak, że zachłystujemy się kulinarnymi nowinkami, nie doceniając składników, które mamy stale pod ręką. Przykładem może być natka pietruszki – zielenina doskonale znana wszystkim z dzieciństwa, a jednocześnie składnik, który dobrze jest mieć zawsze na podorędziu. Natka pietruszki wygląda niepozornie, ale to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera bardzo duże dawki witaminy C, A, a także żelaza, potasu, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. W natce odnajdziemy także chlorofil, który z jednej strony pomaga oczyszczać organizm, neutralizuje wolne rodniki i sprzyja produkcji czerwonych krwinek, z drugiej zaś korzystnie oddziałuje na pracę serce oraz neutralizuje kwaśny odczyn w mięśniach. Oczyszczające działanie natki pietruszki wynika również z zawartości potasu i olejków eterycznych: napar z natki polecany jest dla efektu moczopędnego oraz w przypadku problemów z woreczkiem żółciowym. Dzięki pietruszce możliwe jest nawet pokruszenie istniejących kamyków. Przeciwzapalne i antybakteryjne działanie natki było znane już naszym babciom.