Rola ryb w diecie
Ryby uznawane są jako bardzo dobre produkty pod względem odżywczym. Dzięki nim można uzupełnić organizm w niezbędne kwasy tłuszczowe, tran, oleje, witaminy, a także mikroelementy. Jednak nie wszystkie ryby są zdrowe, ponieważ należy znać ich pochodzenie. Powinny wcześniej pływać w czystych wodach morskich czy oceanicznych i warto zjadać je świeże. Chodzi także, aby nie były zbyt przetworzone tak jak w sałatkach i pastach ze sklepu, ponieważ ilość samych ryb może być bardzo mała. Ryby można jadać na śniadanie, do kanapki, na obiad z dużą ilością surówek i na kolację jako pieczoną. Doskonale pasuje do wielu warzyw, niektórych owoców, a także pieczywa. Najbardziej znane są makrela, łosoś, pstrąg, dorsz, halibut, które już można dostać nie tylko nad morzem. Zdrowe są również ryby wędzone ponieważ mają bardzo delikatne mięso. Ryby mogą także zastępować mięso, jeśli ktoś nie może go jeść, tym bardziej że smak jest niezwykły. Własnoręcznie zrobione sałatki czy ryba z warzywami jest bardzo zdrowa.