Samodzielne przygotowanie słodyczy

Czy skazani jesteśmy na produkty oferowane w sklepach? Słodycze pełne są polepszaczy, zazwyczaj posiadają również produkty, które mogą wywoływać alergię. jak poradzić sobie z chęcią na słodkie produkty? Ciekawym rozwiązaniem może być samodzielnie przygotowywanie smakołyków na bazie produktów które każdy z nas posiada w domu -mąka orkiszowa, miód, powidła i dżemy, liczne orzechy, suszone owoce (morele, żurawina, śliwki). tego rodzaju przekąski są nie tylko słodkie, sycące, ale przede wszystkim zdrowe – zawarte w suszonych owocach sole mineralne oraz błonnik skutecznie regulują pracę jelit. Dodatkowo słodkości te mają zdecydowanie mniej kalorii niż klasyczny batonik. Do ich przyrządzenia nie potrzebne są wyjątkowe umiejętności. Kolejnymi składnikami niezbędnymi do przygotowania tego rodzaju produktów są naturalne, świeże owoce – posiadają one wiele naturalnego cukru, który z pewnością zaspokoi nasze pragnienie na ten składnik. Wiele osób stosuje również naturalne miody i syropy tworzone z licznych roślin.