O warzywach i owocach poprawiających jakość widzenia
- 411 Views
- Redaktor mxn.pl
- 21 stycznia 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Pewne owoce i warzywa zawierają składniki, które chronią nasz wzrok. Do tej grupy owoców należą owoce w kolorze granatowym i niebieskim. Zaliczamy tutaj między innymi aronię, borówki i ciemne winogrona. W owocach tych znajdują się antocyjany. Ich obecność sprawia, że lepiej widzimy nie tylko w dzień, ale także po zapadnięciu ciemności. Naszym oczom potrzebna jest także luteina i zeaksantyna. Obecność tych substancji jest konieczna, aby chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz przed wolnymi rodnikami. Stąd konieczność wprowadzenia do diety zielonych warzyw: szpinaku, brokułów, sałaty. Nasze oczy nie mogą obejść się bez witaminy A. Witamina A sprawia, że jakość widzenia po zapadnięciu zmroku jest zadowalająca, nie grozi nam kurza ślepota. Witamina A jest wytwarzana przez organizm z beta-karotenu. Jego źródłem są owoce i warzywa w żółtym i pomarańczowym kolorze. Sięgajmy więc po morele, brzoskwinie, żółtą paprykę, marchew i dynię. Owoce jemy surowe, warzywa gotowane na parze lub surowe.

- 16 kwietnia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
- 7 marca 2022
Wielki wybór
- 13 lutego 2022
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
- 6 stycznia 2022
Bardzo przyjemne rozciąganie
Wielki wybór
Podciąganie na drążku – na jakie partie działa?
Oblicz sobie swoje BMI
Słabe i silne przeciwutleniacze
Czy zmęczenie można pokonać?
Yohimbine HCL w diecie sportowej
Kasza bulgur w diecie sportowej