O warzywach i owocach poprawiających jakość widzenia

Pewne owoce i warzywa zawierają składniki, które chronią nasz wzrok. Do tej grupy owoców należą owoce w kolorze granatowym i niebieskim. Zaliczamy tutaj między innymi aronię, borówki i ciemne winogrona. W owocach tych znajdują się antocyjany. Ich obecność sprawia, że lepiej widzimy nie tylko w dzień, ale także po zapadnięciu ciemności. Naszym oczom potrzebna jest także luteina i zeaksantyna. Obecność tych substancji jest konieczna, aby chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz przed wolnymi rodnikami. Stąd konieczność wprowadzenia do diety zielonych warzyw: szpinaku, brokułów, sałaty. Nasze oczy nie mogą obejść się bez witaminy A. Witamina A sprawia, że jakość widzenia po zapadnięciu zmroku jest zadowalająca, nie grozi nam kurza ślepota. Witamina A jest wytwarzana przez organizm z beta-karotenu. Jego źródłem są owoce i warzywa w żółtym i pomarańczowym kolorze. Sięgajmy więc po morele, brzoskwinie, żółtą paprykę, marchew i dynię. Owoce jemy surowe, warzywa gotowane na parze lub surowe.