Ważna rola nabiału
Nabiał jest ważny w diecie, ponieważ dostarcza cennych składników do mięśni czy zasila układ nerwowy. Jeśli osoba jest wegetarianinem wówczas musi spożywać większą ilość białka, z wielu roślin. Natomiast tradycyjnie białko można znaleźć w nabiale jakim jest mleko, śmietana, kefir, jogurt, ser biały czy też jaja. Zazwyczaj dietetycy zalecają zjadanie nabiału przynajmniej trzy razy w tygodniu, w różnej postaci. Można go spożywać zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Jest doskonały jako przekąska, a także dodatek do kanapek. Płynny nabiał jest podstawowym składnikiem napojów owocowych, kefirów, maślanek, a także koktajli. Kiedy ktoś czuje głód, szczególnie latem, to płynny nabiał zaspokoi ten głód, szczególnie jeśli napoje będą schłodzone. Nabiał warto także łączyć z warzywami czy owocami świeżymi i wtedy jest ciekawym daniem głównym, dodatkiem do naleśników czy też świetną pastą do chleba. Dzieci już od najmłodszych lat potrzebują nabiału i najczęściej jest to mleko. Dopiero z czasem dieta zostaje poszerzona o kolejne składniki, nie tylko płynne.